Psalmul 118:24

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul: să ne bucurăm şi să ne veselim în ea!
Psalmul 118:24

Tutorial

      Hello! După ce trecusem cu brio de inceputurile mele in ale tricotatului la masina şi prinsesem puşţin avânt, m-am gandit ce bine mi-ar fi prins si niste lectii in limba romana, ca in alte limbi exista foarte multe. Nu m-am apucat sa filmez lectii, desi am cochetat la un moment dat cu ideea, dar am facut acest tutorial in care am incercat sa explic cat mai clar pasii urmati in realizarea unui hanorac tricotat la masina. M-am folosit de prietenele mele, pozele. In paranteze am scris, cand n-am uitat, denumirile in engleza, pentru ca poate in aceasta limba aveti cărţulia cu instrucţiuni. Sper să vă fie de folos!
     
    Acest hanorac are marimea aprox.36, dar voi scrie si dimensiunile finale si rezultatul probei de ochiuri (adica cate ochiuri/cate randuri= 10cm/10cm), astfel incat sa poata fi adaptat si pentru alte marimi.

Deci, proba de ochiuri: 26.5 ochiuri/43 randuri= 10cm/10cm

Dimensiunile finale ale hanoracului sunt:
Marime bust-91cm
Rascroiala manecii-46 cm (desfacuta)
Lungime spate- 54cm
Lungimea manecii-50cm

1. SPATELE

~Am inceput cu 122 oc, cu firul propriu-zis, in cazul acesta “garofita”, tensiunea 3 si am lucrat 48 de randuri de model elastic 1x1 (1 ochi fata, unul dos)
~Am transferat toate ochiurile de pe fontura de jos (ribber) pe cea de sus (knitter), am resetat contorul de randuri si l-am pus pe 000, am schimbat tensiunea camei de la sania fonturii de sus (knitter carriage) de la 3 la 4
~Am lucrat 90R. Acest rand il marchez la ambele capete pentru ca aici va incepe rascroiala manecii.

am marcat randul cu un fir rosu

 
~ Am tricotat in continuare inca 94R. Total=184R
~Aici, la  R184 se face rascroiala gatului astfel: se tricoteaza cca 6R cu alt fir decat cel initial, cu un fir auxiliar, ajutator, numit in engleza “waste yarn”, dupa care se da lucrul jos de pe masina



In imagine puteti observa cele 6R lucrate cu firul auxiliary de culoare albastra. Tot in aceasta imagine am  marcat ochiurile care vor trebui puse inapoi pe masina. Fiind un fir de tip bucle este putin mai dificil de observat.

~Pentru umarul din dreapta se pun la loc pe ace ultimele 46 de ochiuri din capatul din dreapta al randului cu numărul 184.

pun la loc cele 46 de ochiuri pentru umar

 ~Se scade cate un ochi la fiecare rand de 2 ori la marginea dinspre rascroiala gatului. Rămân  44 oc. Pe aceste 44 oc mai lucram în continuare inca 4 R. total=190R. 
Aici am taiat firul de garofita si am continuat sa lucrez inca aprox 6 R cu un fir auxiliar.

dosul lucrului

Firul albastru este cel pe care l-am folosit pentru a forma rascroiala gatului iar cel roz este firul pe care practic am transferat cele 44 ochiuri ale umarului ramase dupa scaderi. Firul albastru se scoate numai dupa ce se incheie cele 30 ochiuri centrale (46 umar stang+30 centru+46umar drept=122 oc) Eu le-am incheiat cu croseta după ce am terminat si umerii.

fata lucrului
Partea stanga a rascroielii gatului se lucreaza simetric cu partea dreapta. 


Asa arată spatele cand e gata.

2. FAŢA

 Partea dreaptă
~Am inceput cu 56 oc cu firul de garofita, Tensiunea 3, model elastic 1x1 si am tricotat 48 de randuri.
~ la fel ca si la spate, am transferat toate ochiurile de pe ribber pe knitter, am pus contorul pe 000
~am lucrat 90R si am marcat din nou R 90, pentru ca acolo incepe rascroiala manecii
~am lucrat in continuare inca 64 de randuri (total=154R)
~ la R154 incepe rascroiala gatului.
~sania se afla in partea dreapta. Lucrezi un rand (sania e acum in stanga). Inchei primele 4 oc pentru rascroiala gatului iar apoi  scazi  cate un ochi la fiecare rand la capatul din stanga de 8 ori pana raman 44 oc. Mai lucrezi 28R drept, iar la R 190 tai firul lasand un capat lung de aprox 1m  si continui sa mai lucrezi aprox 6R dar cu alt fir (waste yarn) dupa care dai piesa jos de pe masina.

răscroiala gâtului
partea din fata si rascroiala gatului

3. MÂNECA

~Am inceput cu 60 oc cu firul de baza (garofita). Am tricotat 44R model elastic 1x1. Tensiunea 3.
~Am transferat toate ochiurile de pe ribber pe knitter si am inmultit 34 de ochiuri distribuindu-le in mod egal  de-a lungul randului ajungand la un total de 94 de ochiuri.
~ Am schimbat tensiunea la sania fonturii de sus de la 3 la 4 si am resetat contorul de randuri punandu-l pe 000.
~am inmultit apoi cate 1 ochi bilateral (adica la ambele capete) la fiecare 11R de 15 ori ajungand la un total de 124 de ochiuri si 165 de randuri
~ dupa ce am terminat inmultirile am mai lucrat drept pana la R 176 unde fie inchei toate ochiurile lejer fie le transferi pe un fir auxiliar, ceea ce am facut eu.

          Cum am inmultit cele 34 de ochiuri in primul rând dupa manseta?  Folosind waste yarn bine-nteles! Ador “waste yarn” . Rezolva o gramada de probleme si ofera o multime de posibilitati. Cred ca o sa scriu un poem despre  "waste yarn" intr-o buna zi. 😋 Oricum, cine a inventat metoda asta a fost  un cap luminat si îi multumesc fain. :)
          Deci, dupa manseta, am transferat toate ochiurile pe knitter, apoi le-am transferat toate pe waste yarn uite asa:

Dunga bleumarin reprezinta cele 6R de waste yarn

       Dupa ce am dat jos maneca de pe masina, am pus in pozitia B (pozitia in care acele lucreaza) 94 de ace (cate ochiuri trebuie sa am in total dupa inmultiri). Apoi am distribuit cele 60 de ochiuri ale mansetei la cele 94 de ace. De exemplu: ochiul1 pe acul 1, ochiul2 pe acul 2, acul 3 liber, ochiul 3 pe acul4 , ochiul4 pe acul 5, acul 6 liber, ochiul 5 pe acul 7, ochiul 6 pe acul 8, etc.  Se va intelege, poate, mai bine din fotografie.


punem ochiurile inapoi dar cu o mica modificare...


acelasi numar de ochiuri il distribuim la un numar mai mare de ace. Unde sunt acele goale acolo vor fi noile ochiuri "inmultite"


Am facut de asemenea o mica schema  despre cum se aseaza inapoi ochiurile pe ace daca, de exemplu, vrem sa dublam numarul de ochiuri. (in exemplul meu 7x2=14ochiuri). Sper sa va fie de folos.
 
acele 2,4,6,8,10,12 si 14 au ramas goale dar in pozilia B iar pe ele se vor forma noile ochiuri, astfel din 7 ochiuri cate erau initial acum vor fi 14, dublu.



aici este sfarsitul manecii si am schimbat firul de baza cu waste yarn

Asa arata maneca dupa ce am inlaturat randurile de waste yarn de dupa manseta:

dunga bleumarin a disparut!

aici se vad mai bine gaurelele de la inmultiri

         De ce am transferat la sfarsit maneca pe “waste yarn” in loc sa o inchei pe masina? Pentru ca nici una din modalitatile de incheiere nu mi se pare suficient de elastica astfel incat  maneca sa fie cu usurinta cusuta in rascroiala si sa aibă elasticitate, sa fie comoda şi să nu limiteye mişcarea, cum am mai patit. Deci, dupa ce o dau jos pe waste yarn, o inchei cu croseta cat de lejer vreau eu. Daca trebuie, chiar fac cate un ochi de lant intre 2 ochiuri incheiate. 

4. Asamblarea umerilor:

Repunem pe ace cele 44 de ochiuri ale umarului spate, cu fata lucrului orientate spre noi:



Apoi pe aceleasi ace unde se afla deja cele 44 ochiuri umar spate punem cele 44 ochiuri umar fata, cu fata lucrului orientata spre interior (fata pe fata)

ochiurile de la umarul fata



Umar spate si fata impreuna

Se tricoteaza un rand   (TD 8) si se incheie pe masina randul. 



Asa arata umarul incheiat dupa ce l-am dat jos de pe masina:


La sfârşit firul auxiliar se inlatura, se desira, si imbinarea va arăta aşa:



5. Off-topic :))

Chelsie ma ajuta intotdeauna :))

6. GLUGA:

Am inceput cu 174 de ochiuri cu waste yarn, tensiunea 3. 
- lucrez 6R. 
-Schimb firul si pun garofita. 
Am tricotat 44R iar la randul 11 fac la ambele capete (la cca 1 cm de margini) cate un orificiu pentru snur. Ca sa formam tivul de la marginea glugii peste ochiurile ce le avem pe ace punem si ochiurile din primul rand de garofita, de dupa waste yarn.



    Dupa asta am pus contorul pe 000 si am schimbat tensiunea de la 3 la 4.
Am lucrat 8 R dupa care am inceput sa scad la fiecare 2R, bilateral, de 23 de ori cate 1 ochi. Au ramas 126 ochiuri. De aici mai lucrez inca 39R drept. Total=94R, fara cele 44 oc de la tiv.
    Am transferat toate ochiurile pe waste yarn, jumatate din ele le-am pus inapoi pe ace(63 ochiuri) cu fata lucrului spre mine, iar celelalte 63 ochiuri le-am pus pe aceleasi ace, cu fata in interior. Astfel, practic, am indoit gluga in doua (fat pe fata) si tricotand un rand am incheiat-o. Se incheie toate ochiurile pe masina.

Linia verticala de pe centrul-spate este linia unde am incheiat gluga.


Aici se poate observa foarte bine tivul cu care practic am inceput gluga.

7. Benzile pentru butoniere si pentru nasturi

Banda pentru nasturi (stanga) ar fi trebuit sa o fac scoţând din marginea partii stangi 145 de ochiuri, sa le convertesc in 1x1 elastic, adica sa transfer fiecare al 2-lea ochi pe ribber(fontura de jos) si sa lucrez  24R.
Partea pentru butoniere se realizeaza la fel dar pe partea dreapta a fetei, impartind in mod egal ochiurile intre butoniere in functie de cate butoniere sunt necesare.
Eu nu am procedat asa pentru ca lucrand cu fir ”bucle” ochiurile din margine nu sunt foarte clare, si decat sa ma chinui am preferat sa lucrez direct 2 benzi cu model elastic 1x1 avand 145 de ochiuri lungime si 24 R latime, una pentru nasturi si una cu butoniere si  dupa ce le-am incheiat le-am cusut cu masina de cusut de partile din fata corespunzatoare.

Asamblare:
~se cos manecile in rascroiala
~se fac cusaturile laterale si ale manecilor
~se prinde gluga in rascroiala gatului.
~se cos nasturii

Gata!




Oc- ochiuri
R-rand
TD –tension dial- tensiunea la care sunt reglate camele (intre 0-10)
Waste yarn – un fir auxiliar